Gottebordet...

Ja, så var det gottebordet då...Det stal jag rätt av från några bra matbloggar & så fick jag även ett recept av AnnaPanna men det TOTALMISSLYCKADES. Skulle göra Malibutryffel men som ni ser ser de mest ut som chokladdoppade palmettoskalbaggar så de slängdes....

Men Nigellas Fudge från Kryddburken får ni här & Bananfudge från Matplatsen får ni här

Får se om jag gör mer godis....de där Leilas Rockyroad ligger bra till....


Bästa lussebullarna!

Efter jag hittade detta receptet har jag aldrig gått tillbaka till något annat recept.  Tror att jag hittade det på Arla.
Dessa bullarna blir stora men saftiga, luftiga & supersmarriga!!!
Gör dem...du kommer inte att ångra dig

24 st


50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
4 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
4 msk flagad mandel

250 grader

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret & häll i mjölken & få det till 37 grader.

Häll över jästen & rör tills det löst sig.

Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt & det mesta av mjölet.

Arbeta till en blank & smidig deg & låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp & arbeta degen på ett mjölat bakbord. Forma till 25 stycken släta bullar & lägg dem i smorda bakformar.

Blanda smöret med mandelmassan.

Gör ett djupt hål i varje bulle & lägg i fyllning.

Jäs i 20-30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & strö över flagad mandel.

Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt kallna på galler


Mjuk pepparkaka

Min mjuka pepparkaka har mycket kryddor i sig!!! Jag låter även den ligga i cirka 2-3 dagar...då tycker jag att den är godast.....

Recepten nedan är den "normala" mängden kryddor men jag brukar ta ungefär lika mycket till plus kardeumma oxå!
I am sooo wildncrazy lixom ;-)

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl filmjölk
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Smält smöret & låt det svalna lite. Smörj & bröa en avlång eller rund form med hål i mitten (ca 1,5 liter)

Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Rör sedan ner filmjälk, kryddorna & rör till en jämn smet. Tillsätt smöret & mjölet & rör till en jämn smet.

Häll i formen & grädda i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.

Låt kakan stå i ett par minuter innan du stjälper upp den. Låt svalna under formen.

De andra kakorna på bilden är russinkakor som jag hittade receptet på här men de blev verkligen inte lika snygga men fantastiskt goda...smälte i munnen!




Biscotti

Jag äääääälskar Biscotti & här kommer mitt recept på dem:

3 ägg
3 äggulor
4 dl socker
lite salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Bittermandel Arom
8,5 dl vetemjöl
200 gram hackad sötmandel


Ugn 175 grader

Vispa äggulor, ägg & socker vitt & pösigt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker, mandelessens, nötter & rör ner detta i smeten.

Rulla ut tre längder...degen är lite kladdig. Lägg på en plåt med bakplåtspapper & kör in i ugnen ca 25 inuter. Låt dem svalna lite lite innan du skär dem i sneda bitar & lägg tillbaka dem på plåten. Torka i 150 grader i ca 15-20 minuter på varje sida så de blir torra....




När jag var liten bakade alltid mamma-Skurna Franska Pepparkakor

Mums!!! I dag blev det dockekakor eftersom jag tydligen inte vet hur tjockt ett kvastskaft är :-)

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2dl sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlkika
2 påsar skållad skalad sötmandel (100 g)
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat

Jag gillar stark smak på pepparkakorna så jag dubblar nog kryddmängden men ni får smaka er fram...

Vispa smör, socker & sirap vitt & poröst. Häll i kryddor, mandel, mjöl & bikarbonat. Vispa med elvisp tills det blir en smukigmassa & tryck i hop till en deg.
Ta upp degen & gör en rulle tjock som ett kvastskaft (hmmm...) platta sedan till den så den blir fyrkantig. Rulla in i plastfolie & ställ i kylen ver natten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär degen i riktgt tunna skivor med en vass kniv, lägg på plåt med bakplåtspapper på.
Baka i ugnen ca 10-13 minuter & låt kallna på galler....




RSS 2.0