Middagen som blev en FÖRLOVNINGSMIDDAG!!!!!

En sådan tur att mami hade dukat fint med silver & massa tända ljus & ett attans najs vin & att jag hade tänkt till litte extra när vi skulle ha middag igår.....För it turned out to be EN FÖRLOVNINGSMIDDAG!!!
GRATTIS PARET!!! (nu jag bara svajnnervös för bröllopet eftersom jag INTE kan hålla tal...nerverna don´t fix it va)

Detta serverades då igår & bli nu inte avskräckta för att det kanske ser komplicerat ut...följer man receptet & tar det lugnt så skall det gå vägen....Man kan förbereda mycket dagen innan om man vill & det brukar underlätta om man känner sig stressad & osäker.

Tips från kocken: Såsen ihop med vitlöksgojjan e SAGOLIKA ihop!

HELSTEKT ÄLGFILÈ MED SVAMPCANELONI,  RÖDVINSSÅS & MJÖLKKOKT VITLÖK

Jag har gjort detta med oxfilé så ta vilket kött du tycker passar bra. Men älgen tillagade vi så här på ett circus.

10 personer

1, 5 kg älgfilé
smör
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filén & linda in den i folie som en smällkaramell (utan krus :-)) Sätt i en köttermometer & se till att spetsen är i mitten av köttet...alltså den tjocka delen. Lägg i en form & in i ugnen. När temperaturen är 58 grader tar du ut köttet & tar bort folien. OBS, gillar du INTE att köttet är rött så gör du bäst i att ha det inne en stund till.

Innan köttet serveras. Bryn köttet i smör i ca 5 minuter & salta & peppra på det. Låt vila under folie i ca 10 minuter. Skär i skivor innan servering


Rödvinssås som smakar restaurang


45 gram rotselleri
1 morot
smör
5-6 dl rödvin
7,5 dl vatten
1 dl kalvfond
5 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
3 schalottenlök
2 st lagerblad
Lite idealmjöl
ca 1 dl strösocker
salt

Skär lök, rotselleri & morot i små tärningar & fräs i smör. Se till att det inte är för varmt & häll på sockret & fräs en liten stund men akta så det inte bränns. Tillsätt vinet & låt koka ca 5 minuter. Tillsätt vatten, kalvfond, pepparkorn & lagerblad & låt koka i 15-20 minuter. Sila bort grönsakerna & häll tillbaka såsen i kastrullen & salta. Häll i lite idealmjöl & koka i ett par minuter.  Häll upp i en uppvärmd såssnipa.

Svampcanneloni

Jag gör ingen egen pasta utan köper färska lasagneblad men feel free att vara ambitiös om du vill ;-)

150 gram skogschampinjoner eller vanliga om du ej hittar skogs.
smör
150 gram ricottaost
100 gram Philadelphiaost
2 st äggulor
100 gram riven parmesan
100 gram riven västerbottenost
salt
svartpeppar

Skär svampen i mindre bitar & fräs i smör, låt svalna. Blanda ricottaost, philadelphiaost & äggulor. Blanda i svampen & hälften av parmesanen & västerbottenosten, salta & peppra. Fördela röran på pastarullen & rulla ihop till en rulle & skär av vid lämplig plats. (Rulla rätt hårt om du kan & skär av efter tyyyyp ett & ett halvt rull. ) Lägg i en ugnsäker form & strö över resten av osten.

Dessa skall innan servering gratineras i mitten av en 225 graders varm ugn i cirka 10 minuter.


Mjölkkokt Vitlök

6 st king solo-vitlök, jag brukar dock köra med vanliga vitlökar

Skala vitlökarna & dela klyftorna om de är för stora. Blanchera dem i vatten ca 3 minuter, häll av & upprepa ytterligare en gång.
Koka upp mjölk & grädde & lägg i vitlöksklyftorna. Koka till en krämig konsistens i ca 5 minuter. Rör i creme fraichen & smaka av med salt & peppar. (jag tar aldrig peppar) Låt koka till krämig konsistens (igår gick klyftorna sönder men det gör inget då kan man ju kalla det Stomped Garlic istället :-) )


Man kan ju antingen servera på fat eller lägga upp på tallrik. Jag körde på fat & det blev litte svennigt & rörigt kände  jag men skit i det!



Sådär...nu var det klart....Är ni trötta? Eller mätta?

Kommentarer
Postat av: Anjo

Den där svampcannelonin ...mums, lät den. Skönt tips. God fortsättning...

2008-12-27 @ 17:10:27
URL: http://anjocity.wordpress.com
Postat av: ingrid

alltså gud så gott...

don´t worry baby...jag hjälper dig med talet.. :)

kram

2009-01-04 @ 02:29:58
Postat av: ingrid

alltså gud så gott...

don´t worry baby...jag hjälper dig med talet.. :)

kram

2009-01-04 @ 02:30:58
URL: http://www.giraffenpratar.blogs.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0