Ruccolaspäckad pepparfile med rotfruktsgratäng
Nytt recept ur en väldigt fin kokbok som jag fick av AK, Göran & Lina i julklapp....
Hade ett par funderingar innan jag började laga maten...
Tänkte göra en stor potatisgratäng istället för små...GÖR INTE DET...de små formarna var beyond goda. Hittade dock inte jordärtskockor så det blev utan men jesus va gott ändå!!!
Det var liiiiiiiiite trixigt att fylla filén med ostmassan....kommer att klura på hur det bästa sättet är.....tipsa gärna! Filén blev saftig & god!!
Tyckte att det var väl mycket vitpeppar men allt blev jääädrigt gott i hop!!!
Ja, det ser kanske krångligt ut men det tyckte inte jag att det var. (förutom spritsningen då)..gick ju att förbereda....
Får jag föreslå att ni testar detta..kanske nästa helg....eller för att briljera på en date kanske???
4 pers
600 g fläskfile
1 kruka ruccola ca 40 g
60 g philadelphiaost
salt
3 msk hel vitpeppar
rapsolja
smör
Gratäng
400 g mjölig potais
200 g rotselleri
200 g jordärtskockor
2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
svartpeppar
2-3 vitlök pressad
2 dl vispgrädde
Grön sås
blad från en kruka basilika
2 msk färsk koriander
1 äggula
1 pressad vitlök
1 msk dijonsenap
1 dl majsolja
Börja med gratängen, sätt ugnen på 200 grader ( 180 i varmluft) skala rotselleri, jordårtskockor, potatis & skär i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med ost, salt, peppar & vitlök. Häll i smorda små formar och häll över grädden. Grädda mitt i ugnen ca 50-60 min sätt in tomaterna bredvid gratängen efter ca halva tiden.
Klipp av det mesta av ruccola stjälkarna och strimla bladen. Blanda med philadelpiha och salta. Stick hål i köttet med en kniv eller brynstål & lägg ostmassan i en sprits och fyll hålet i köttet. Krossa vitpeppar i mortel. Salta och rulla köttet i pepparn, bryn köttet i olja och smör. Efterstek mitt i ugnen 175 (i varmluft 160) cirka 20 min till 68 grader i innertemp. Du kan eftersteka gratängen om du sänker värmen.
Mixa basilikablad , korianderblad , äggula, senap och vitlök .Späd med oljan lite i taget till en krämig sås
Hade ett par funderingar innan jag började laga maten...
Tänkte göra en stor potatisgratäng istället för små...GÖR INTE DET...de små formarna var beyond goda. Hittade dock inte jordärtskockor så det blev utan men jesus va gott ändå!!!
Det var liiiiiiiiite trixigt att fylla filén med ostmassan....kommer att klura på hur det bästa sättet är.....tipsa gärna! Filén blev saftig & god!!
Tyckte att det var väl mycket vitpeppar men allt blev jääädrigt gott i hop!!!
Ja, det ser kanske krångligt ut men det tyckte inte jag att det var. (förutom spritsningen då)..gick ju att förbereda....
Får jag föreslå att ni testar detta..kanske nästa helg....eller för att briljera på en date kanske???
4 pers
600 g fläskfile
1 kruka ruccola ca 40 g
60 g philadelphiaost
salt
3 msk hel vitpeppar
rapsolja
smör
Gratäng
400 g mjölig potais
200 g rotselleri
200 g jordärtskockor
2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
svartpeppar
2-3 vitlök pressad
2 dl vispgrädde
Grön sås
blad från en kruka basilika
2 msk färsk koriander
1 äggula
1 pressad vitlök
1 msk dijonsenap
1 dl majsolja
Börja med gratängen, sätt ugnen på 200 grader ( 180 i varmluft) skala rotselleri, jordårtskockor, potatis & skär i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med ost, salt, peppar & vitlök. Häll i smorda små formar och häll över grädden. Grädda mitt i ugnen ca 50-60 min sätt in tomaterna bredvid gratängen efter ca halva tiden.
Klipp av det mesta av ruccola stjälkarna och strimla bladen. Blanda med philadelpiha och salta. Stick hål i köttet med en kniv eller brynstål & lägg ostmassan i en sprits och fyll hålet i köttet. Krossa vitpeppar i mortel. Salta och rulla köttet i pepparn, bryn köttet i olja och smör. Efterstek mitt i ugnen 175 (i varmluft 160) cirka 20 min till 68 grader i innertemp. Du kan eftersteka gratängen om du sänker värmen.
Mixa basilikablad , korianderblad , äggula, senap och vitlök .Späd med oljan lite i taget till en krämig sås
Kommentarer
Trackback