Hannas oknådade bröd
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl eller annat mjöl som du känner för
ca 1 dl solrosfrön (kan uteslutas eller bytas ut mot grovhackade valnötter, pinjenötter eller linfrön)
Smula ned jästen i en bunke. Lägg i saltet och honungen. Rör ut med lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Häll i allt mjöl och ev. solrosfrön el nötter. Rör ihop degen med en trägaffel och lägg en handduk el. ett papper över degen. Jäs på dragfri plats i 1-2 timmar. Ta en bakplåt med bakplåtspapper och vält försiktigt upp degen på plåten. Värm ugnen till 250 grader och låt degen jäsa tills ugnen är varm, ca 20 min. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare ca 45 minuter. Låt brödet svalna med en handduk över. Lycka till!!
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl eller annat mjöl som du känner för
ca 1 dl solrosfrön (kan uteslutas eller bytas ut mot grovhackade valnötter, pinjenötter eller linfrön)
Smula ned jästen i en bunke. Lägg i saltet och honungen. Rör ut med lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Häll i allt mjöl och ev. solrosfrön el nötter. Rör ihop degen med en trägaffel och lägg en handduk el. ett papper över degen. Jäs på dragfri plats i 1-2 timmar. Ta en bakplåt med bakplåtspapper och vält försiktigt upp degen på plåten. Värm ugnen till 250 grader och låt degen jäsa tills ugnen är varm, ca 20 min. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare ca 45 minuter. Låt brödet svalna med en handduk över. Lycka till!!
Kommentarer
Trackback