Lyckorna Limpa
1,5 liter vetemjöl
½ liter matbrödsmjöl av vete & råg
1 dl havrekli
1 dl linfrö
7,5 dl vatten 37 grader
1-2 msk honung
1 msk salt
50 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
2 dl rostade solrosfrön med salt
10 torkade aprikoser klippta i bitar
Häll vattnet i en bunke, tillsätt smöret, smula i jästen tills den är upplöst.
Häll i honung, salt, mjölsorterna, linfrö, havrekli. Arbeta till en smidig deg. Vi hade en maskin (mammas gamla som är 30 !!!! år men works like a clock) så det tog cirka 5 minuter.
Lägg en handduk över & låt jäsa på varm plats mellan 60-90 minuter. Baka ut till tre limpor. Jag brukar kavla ut varje del, rulla ihop den & vika in ändarna & sedan forma till den.
Jäs under handduk på plåt i ca 30 minuter.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Om du vill kan du pensla med vatten när du tagit ut dem men det gör inte jag.
Lägg på galler och låt svalna.
Vad kul! Du ser ut att ha en likadan hushållsassistent som vi ärvde efter min farmor! Det var en gammal sak som höll i ur och skur och inte la av förrän efter 50-55 år!
Fin sida, nu ska jag läsa vidare!
//Isa
Visst e den söt på något sätt :-)
Kul att du gillar sidan!! Kom gärna med kommentarer vad du vill ha tips på i matlagningsväg!!!