Det bästa Creme Brúle receptet

Jag kör ALLTID detta receptet  (från Arla )& det blir alltid en massa -Åh-Ah så gott...Om ni bara visste hur ENKELT det är....

MEN till att börja med skall jag ge er två oväderliga tips:

Gå till Clas Olsson & köp en sådan där liten brännare ni vet. Jag tycker det är HELT onödigt att köpa en i en köksaffär för närmare 400 spänn tror jag....Clas Olssons är svinbra & prisvärd.

Får ni panik för ni inser att ni ej köpt råsocker att strö ovanpå när det skall brännas...INGEN FARA!! Jenny-Ann lärde mig att det går liiiika bra med florsocker faktiskt!! Testade igår & det var ingen lögn....

Till 4 personer
(fast jag tog detta recept gånger 1,5 gång för 6 personer så blev det fulla fina formar)

3 dl vispgrädde
1 dl 3% mjölk
3/4 dl strösocker
4 stora äggulor (frukostägg)
1/2 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.
Tillsätt vaniljsocker.
Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. (jag lät dem stå ytterligare ca 15 minuter eftersom jag fyllde dem så mycket.)Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat.

Låt formarna stå i kylen över natten. Vid servering: Strö råsocker  eller florsocker på bruléformarna och bränn dem med brännaren...det kan ta ett tag innan man får snits på det så det ej blir svart men ett tips är att ta ett tjockt men ej för tjockt lager av just florsockret & hålla brännaren en bit upp till att börja med...well well...ni får testa er fram...Huvudsaken e att ni känner er som Mästerkocken i Stövlarna & det kan jag nästan garantera att ni gör med detta receptet!!!




Kanske något för nyår tillsammans med min Förlovningsmiddag???? Förbered efterrätt, sås & canelonnin dagen innan så har även du lite tid att dricka bubbel på kvällen.


Middagen som blev en FÖRLOVNINGSMIDDAG!!!!!

En sådan tur att mami hade dukat fint med silver & massa tända ljus & ett attans najs vin & att jag hade tänkt till litte extra när vi skulle ha middag igår.....För it turned out to be EN FÖRLOVNINGSMIDDAG!!!
GRATTIS PARET!!! (nu jag bara svajnnervös för bröllopet eftersom jag INTE kan hålla tal...nerverna don´t fix it va)

Detta serverades då igår & bli nu inte avskräckta för att det kanske ser komplicerat ut...följer man receptet & tar det lugnt så skall det gå vägen....Man kan förbereda mycket dagen innan om man vill & det brukar underlätta om man känner sig stressad & osäker.

Tips från kocken: Såsen ihop med vitlöksgojjan e SAGOLIKA ihop!

HELSTEKT ÄLGFILÈ MED SVAMPCANELONI,  RÖDVINSSÅS & MJÖLKKOKT VITLÖK

Jag har gjort detta med oxfilé så ta vilket kött du tycker passar bra. Men älgen tillagade vi så här på ett circus.

10 personer

1, 5 kg älgfilé
smör
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filén & linda in den i folie som en smällkaramell (utan krus :-)) Sätt i en köttermometer & se till att spetsen är i mitten av köttet...alltså den tjocka delen. Lägg i en form & in i ugnen. När temperaturen är 58 grader tar du ut köttet & tar bort folien. OBS, gillar du INTE att köttet är rött så gör du bäst i att ha det inne en stund till.

Innan köttet serveras. Bryn köttet i smör i ca 5 minuter & salta & peppra på det. Låt vila under folie i ca 10 minuter. Skär i skivor innan servering


Rödvinssås som smakar restaurang


45 gram rotselleri
1 morot
smör
5-6 dl rödvin
7,5 dl vatten
1 dl kalvfond
5 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
3 schalottenlök
2 st lagerblad
Lite idealmjöl
ca 1 dl strösocker
salt

Skär lök, rotselleri & morot i små tärningar & fräs i smör. Se till att det inte är för varmt & häll på sockret & fräs en liten stund men akta så det inte bränns. Tillsätt vinet & låt koka ca 5 minuter. Tillsätt vatten, kalvfond, pepparkorn & lagerblad & låt koka i 15-20 minuter. Sila bort grönsakerna & häll tillbaka såsen i kastrullen & salta. Häll i lite idealmjöl & koka i ett par minuter.  Häll upp i en uppvärmd såssnipa.

Svampcanneloni

Jag gör ingen egen pasta utan köper färska lasagneblad men feel free att vara ambitiös om du vill ;-)

150 gram skogschampinjoner eller vanliga om du ej hittar skogs.
smör
150 gram ricottaost
100 gram Philadelphiaost
2 st äggulor
100 gram riven parmesan
100 gram riven västerbottenost
salt
svartpeppar

Skär svampen i mindre bitar & fräs i smör, låt svalna. Blanda ricottaost, philadelphiaost & äggulor. Blanda i svampen & hälften av parmesanen & västerbottenosten, salta & peppra. Fördela röran på pastarullen & rulla ihop till en rulle & skär av vid lämplig plats. (Rulla rätt hårt om du kan & skär av efter tyyyyp ett & ett halvt rull. ) Lägg i en ugnsäker form & strö över resten av osten.

Dessa skall innan servering gratineras i mitten av en 225 graders varm ugn i cirka 10 minuter.


Mjölkkokt Vitlök

6 st king solo-vitlök, jag brukar dock köra med vanliga vitlökar

Skala vitlökarna & dela klyftorna om de är för stora. Blanchera dem i vatten ca 3 minuter, häll av & upprepa ytterligare en gång.
Koka upp mjölk & grädde & lägg i vitlöksklyftorna. Koka till en krämig konsistens i ca 5 minuter. Rör i creme fraichen & smaka av med salt & peppar. (jag tar aldrig peppar) Låt koka till krämig konsistens (igår gick klyftorna sönder men det gör inget då kan man ju kalla det Stomped Garlic istället :-) )


Man kan ju antingen servera på fat eller lägga upp på tallrik. Jag körde på fat & det blev litte svennigt & rörigt kände  jag men skit i det!



Sådär...nu var det klart....Är ni trötta? Eller mätta?

I stället för förrätt

Efter all julemat & stress var det skönt att stå vid grytera hela dagen i stilla mak & laga "riktig "mat..

Valde att inte ha förrätt så det blev lite olika matiga snax & bubbel innan.

Baconlindade dadlar (behöver väl ingen recept på va?)

Nachos (runda nachos, på med en klick salsa & sedan ost över & in i ugnen...Hannas braiga tips)





Kräftsoppa i shotsglas för att det skulle se litte kul ut...

Här kommer receptet ;

Winettes Kräftsoppa

2 morötter
1 burk kräftost 400 g
1 burk creme fraiche
1 burk kräftstjärtar
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 st fiskbuljong eler en slurk fiskfond
Svartpeppar & dill

Eftersom jag bara gjorde till små glas halverade jag satsen & det blev kanske 10-12 shotsglas

Riv morötterna & fräs dem i smör. Rör i vetemjölet. Blanda vatten & buljongtärning & häll i, låt puttra i kanske 5 minuter. Tjonga i kräftosten, rör om och i med creme fraichen, puttra lite till. Krydda & servera med kräftstjärtar. Kom i håg att om du har kräftstjärtar i (jag hade inte det för det var sluuut i affären) så får de EJ koka för då blir det segt...)
Kan tänka mig att den funkar finfint i små skålar med vitlöksbröd till som en god men ack så enkel förrätt.


En av mina julklappar som jag gav bort...

Ibland kan det vara svårt att veta vad man skall ge bort till en del...Så i år blev det hemkört för dem!

Tex fick familjen Gunnarsson denna lilla julpåse:





Den innehöll:

Min supermusli i GRANDE burk!
Leilas Hallon & Choklad marmelad
Servetter
Amerikansk fudge
Biscotti
Limoncello

Beroendeframkallande biscotti

Om dessa är hemma samtidigt som mig utfärdar jag en MV- Mööööl Varning!


Hojta till om ni vill ha receptet så lägger jag upp det!


Leilas hallon & chokladmarmelad

Låter himla konstigt men så gott det var!! Tror dock att jag kan dra ner på sockret lite till nästa gång.  Men lätt som attan att slänga ihop.

Testade med en god getost & en grönmögelost på Finncrisp...muuums!!!

Till 1 burk (eller flera små som jag gjorde)
 1 l frysta hallon
 9 dl muscovadosocker
 150 g mörk kvalitetschoklad, 70%

Annons:

Gör så här

1. Blanda hallon och muscovadosocker i en kastrull och låt sjuda i cirka 15 minuter. Skumma om det behövs.

2. Ta bort kastrullen från plattan och smält i grovt hackad choklad.

3. Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den i desinficerade glasburkar med lufttäta lock.




Vit tryffel med vit balsamvinäger

Just dessa var beställda rosa så jag färgade kokosen som ni förstår...

Receptet är hittat på Coops hemsida...

Vit tryffel med balsamvinäger

 

ca 50 st

 

tillagningstid 30 minuter + 1 timma i kylskåp

Ingredienser

 1 dl grädde
 400 g vit choklad, i bitar
 50 g smör
 2 msk vit balsamvinäger

-:

 ½ dl kokosflingor


    

Tillagning

Koka upp grädden i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner choklad, smör och balsamvinäger. Häll massan i en form. Låt stelna i kylskåpet i cirka 1 timma. Forma små kulor av massan med hjälp av en tesked och handen. Rulla eventuellt kulorna i kokosflingor. Förvara kulorna kallt.









Frukostmöte på ett HIMLA BRA & MYSIGT Cafe´. BISCUIT

Frullerade med Hanna härommorgonen...tiiiidigt...7.15. Hon hade föreslagit ett nytt café som hon gillade OCH DET GJORDE JAG MED!!! Såååå mysigt där inne...massor massor av tända ljus, fällar, vita möbler & atmosfären. mmmm.....

Tog en frulle som bestod av  en smoothie, kaffe, scones, philadelphia, cheddarost & deras marmeladbuffé (där fanns hallon & choklad marmeladen bland annat) & fruktbröd.....Det var basfrullen & sedan kunde man lägga till ett tillval...Hanna tog ägg & jag tog grekisk yoghurt med björnbär & honung...60 pix!

Tjejerna som jobbade där var astrevliga oxå...fattar ni...ett mysigt café med trevlig personal..helt sjukt bra!

Dessa bilder gör  VERKLIGEN INTE caféet rättvisa...kände mig litte knäpp när jag fotade..Men nästa gång skall jag ta bättre kort!

Biscuit ligger bredvid Sleven när man precis går in i Haga från Handels hållet...sprängkullegatan elller något heter gatan tror jag...







Som vanligt en jädra röra på min tallrik!!!


Pepparkaksfil

Hade GLÖMT att jag alltid äter denna på julen...En sån tur att jag kom på det då för den e sååååå god!!!


Baci & Lingontryffel

Skall på julfest i kväll & på min lott var det julgodis...


Testade två nya recept som blev YUMMY!!


Italienska Baci som jag hittade på Coops hemsida


Ca 20 st


150 gram mörk choklad

1 dl rostade hasselnötter

100 gram Nutella

20 folieformar


Smält chokladen. Spara en fjärdedel & klicka resten i formarna. Spara 20 hela nötter & hacka resten smått. Smält Nutellan & bland med nöthacket. Klicka blandningen i formarna och lägg en nöt i varje form. Skeda över restan av chokladen . Låt blandningen stelna innan du lossar dem från formarna. Förvara svalt.


Fråga mig inte hur man kan misslyckas med detta oerhört enkla recept men dt gjorde jag...Jag lade nöten underst & nutellakletet på men det spelar ju ingen roll..kanske blev fulare men skit samma!






Lingon Tryffel (kommer som vanligt  ej ihåg var jag hittade receptet)


Ca 25 st

3 dl färska eller frysta lingon
1 dl strösocker
200 g + 200 g mörk choklad, gärna Marabou mörk
1 1/2 dl vispgrädde
25 g osaltat smör


Gör så här:

1. Koka ihop lingon och strösocker i en kastrull 4-5 minuter.
    Passera kompotten genom en trådsil. Låt svalna.
2. Hacka 200 g choklad grovt. Koka upp grädden i en kastrull.
    Dra kastrullen från plattan. Rör ner chokladen och smöret.
    Rör så lite som möjligt till en jämn smet.
3. Rör sedan ner lingonkompotten. Ställ tryffeln i kylen minst
    1 timme och sedan i frysen en kvart.
4. Forma runda kulor med händerna, eller små ägg med hjälp av två
    teskedar. Ställ kallt.
5. Smält 200 g mörk choklad i vattenbad och doppa tryfflarna hastigt
    i chokladen med en liten gaffel eller en tandpetare.


Jag lade dem att "torka" på ett galler. GÖR INTE DET! Svårt att få loss dem hela.....





Som ni ser blev det litte kletigt plus att det ser ut som skog-i-djuren-bajs!


VARNING! Läs ej detta om du inte vill bli beroende!

Bearnaisesås: En fantastisk uppfinning! Jag har den på pizza, dippar frasiga klyftpotatis i den...you name it...


Mysigt att stå på torpet med Torgny & slå en riktig bearnaise från scratch! Vågar inte säga hur många portioner vi gör & det blir skraprent...På tre & en halv pers...


MEN; om man nu inte orkar att stå & göra sin egen (även fast det faktiskt är lätt som en plätt) så finns det ett alternativ som nääääästan är bättre än the real deal!


LOMANDERS!


Den är så god att jag inte ens brukar värma den...ni fattar grejen....


De borde faktiskt ha en varningstext på den!


Glitterdricka

Kolla in den här fina glitterdrickan!!



Ok att den var fin men det blev alldeles för sött för mig...efter tre stycken kändes det som om käften klibbade ihop & att den satts i torrdocka!

Smaken är tangelo/ginger & eftersom jag inte vet vad tangelo är läste jag på Systembolagets hemsida att den skulle smaka så här : Söt, fruktig smak med inslag av lime, grapefrukt, ingefära och vanilj....Men det tyckte jag inte fast det brukar jag inte göra med viner & så...ekfat hit & cigarr dit ....not in my mouth!

Anyway,  Xide Winter är en fin dricka men tror inte att jag kommer att springa ner systembolagets dörrar för att bunkra upp den.

Nej tack till Gaffelkonst

I tisdags hade jag ärenden in the hood där Gaffelkonst ligger & slank in därför att köpa med mig mat hem....Fanns inte så mycket som frestade just mig men tog två lasagna & två små chokladmousse....

Gissa vad detta kalaset kostade??? Tyyyp 226 kronor...Holymoly!!! Det värsta var ju inte priset...det var ju att det inte var gott!!!  Moussen var ok men that was it.

Kommer never att gå dit igen då de ej imponerat mig med den simpla rätten lasagne....

Tacka vet jag Glenn "The Man" Strömbergs lasagna....MUMMA!! Det skall jag göra snart & lägga ut receptet så ni kan få smaka hur RIKTIG lasagna skall smaka!!!

Begravningslunch

Det känns lite bisarrt att sitta och recensera en restaurang där vi idag åt begravningslunch men jag gör det ändå lixom!! Kändes stört att sitta & ta kort på maten oxå men även det gjorde jag alltså!

Vi var på Fond & det var SUPERNAJS!! Vi var ganska mycket tidigare än vad vi bokat till men det var inga problem, de tog emot oss i den fulla restaurangen utan några sura miner.

På bordet stod en sallad som väl inte var jätteupphetsande & brödet var inte heller något att skriva om men menyn...Flera olika saker att välja på till lunch...I like...även förätter och efterrätter...I like even more!

Till förrätt tog jag Getostterrin med bränt socker, råmarinerad rödbeta samt timjanemulsion. Terrinen var mjuk och gräddig och sagolik med sockret på.....



Till lunch valde de andra Havets Wallenbergare med schalottenlöksglaserade "sugar snaps", skummig kräftsås samt potatispuré. Ger er bara ett foto eftersom jag inte jobbar med fisk men vad jag hörde var det "tummen upp"



Min lunch bestod av Fläskfilé med glaserade, små morötter och lökar, apelsin- och grönpepparsky, potatispuré med smak av färskost. Filén var saftig vilket jag tycker är svårt att få då man ofta får den rätt törr & trist. Jag är en sucker för potatismos så purén föll mig helt i smaken men liiiiiiiiite jag-har-kört-den-i-assistenten-så-det-blev-lim- feeling var det dock.



Efterätt för mig blev en klassisk Crème Caramel . Barndomsmiiinnen!!! 



Några tog Chokladtryffel & den var av mjölkchoklad & mörk choklad tror jag & så något mangogrej till....



Servicen var mycket trevlig. Sådär som den skall vara...man märkte dem inte & när man ville märka dem gjorde man det....


Så hit går jag VÄLDIGT gärna på lunch igen...när någon annan tar notan :-)

Självklart drack vi  champagne & vin till maten men eftersom jag ofta dricker det mesta får ni inget tyck om det ...har ändå glömt vad det var vi drack....

I am one sad mindre stressad husmor

När man inte har tid & vägrar att stressa ihjäl sig för att ha hembakt & julelukt hemma  MEN ändå håller på att förgås av längtan av saffranssmak...då tackar jag PÅGEN!!

Eftersom jag är en lyckligt lottad tjej som växt upp med fantastiskt goda smöriga hembakade bullar av mamma Jane så har lixom Pågens kanelgifflar gått mig förbi...tills för ett par år sedan...MUMS!! Nu även med saffran DUBBELMUMS!

Så med köpebullar bredvid mig i soffan"skäms" jag  och samtidigt hyllar jag Pågens eftersom  jag inte sprängs av stress & ändå får mitt saffransbegär mättat!!!


RSS 2.0