Pepparkaksmuffins med ädelost
Hittade dessa förra året på Jellons sida & häromdagen bakade jag dem igen..MEN jag gillar rejäl smak på muffinsarna så jag dubblar nästan alltid mängden av kryddorna plus att jag tillsätter lite kardemumma men ni får smaka er fram & se vad ni gillar...
12 stycken
75 gram rumsvarmt smör
2,5 dl strö råsocker
2 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 paket (125 g) ädelost
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör & socker pösigt. Tillsätt äggen ett och ett. Rör ner filmjölken. Blanda mjöl, kryddor & bikarbonat och vänd ner i smeten. Fördela i muffinsformar (jag hade amerikanska formar) Skär osten i bitar och tryck ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Fint julpynt
På jobbet har vi denna fina gran
eller fin & fin, för mig lämnar den mycket att önska men nu var det inte det jag skulle skriva om...För ett par år sedan gjorde Hanna & jag dessa granprydnader som fortfarande hänger med & som man får höra många roliga kommentarer om...så arbetskompisarna hänger så fint &dinglar i granen som ni ser!
Här är en närbild på moi i sina fulla posingmood!!
Så här gör ni era egna!
1 äggvita
3 dl florsocker
Några droppar ättika eller citron.
Lägg smeten (som skall vara rätt så fast) i en spritspåse eller gör en egen av smörpapper. Spritsa ut en platta eller vad ni nu vill ha för format & tryck fast en liten bit tråd så det bildar en ögla att hänga i & sätt sedan fast kortet över tråden. Låt torka i minst ett dygn...
Ruby på Avenyn
Ville ha min hamburgare med bacon & cheddar chilicremé & mumsiga pommes rare & minsann det fick jag. Det är nämligen ett av de stora problemen jag har när jag beställer rare...sällan att köket fattar det...trist!! MEN det gör de alltså på Ruby.
Servicen är snabb, astrevlig & finns inget att klaga på...Jo kanske att de där glasen jag gillade inte fanns men de fixade de snabbt and with a smile!! :-) De förstår gästen & gör så att gästen trivs. My kind of place!!!
Sedan har de grym Stand Up där oxå!!!
Mumma middag
Började med lite plock! Älskar det! Det var grissini, ostbågar, chirr, crostini, tapenade & några andra gukkor & svajngott vitlöksbröd (ehh...det finns ett annat ord men det står still nu!)
Sedan blev det Saras goda gryta med en god sallad till....Här kommer ingredienserna till grytan men ordningen, mängderna & själva lagandet får ni klura ut själva...
Kyckling
Champinjon
Rödlök
Sockerärtor
Purjolök
Grädde
Creme fraiche
Salt och peppar
+ ris då!
Lite persilja om man vill
YUM!!!
Hotel Eggers har ej bra service
Tog en snabb bit mat på Hotel Eggers igår...
Det kändes ovälkomnande när man kom in...miljön lixom...Fick en meny snabbt & sedan när vi skulle beställa drinkar fick vi en SÅ smutsig drinklista att jag nästan kräxtes!!
Well well...beställde drinks & sedan mat. Moster tog en klassisk löjromstallrik med tillbehör & jag tog Hotellets cheddargratinerade kantarelltoast på brioche med kryddig korv och zucchini toppad med en sallad på äpple & rostade pinjenötter-
Den var god men mäktigt. Dock tycker jag att de skulle skippa korven som var i...Den smakade surt i sammanhanget....men det var en rejäl macka.
Sedan skulle vi ta tryfflar till efterrätt & efter cirka 20 min hade de ej kommit så vi hintade lite till personalen ...Efter en halvtimma fortfarande inga så då bad jag om notan...Den kom naturligtvis snabbt...med en fråga om vi fortfarande ville ha tryfllarna...Ehhh nej tack lixom! De ursäktade sig & sa att det blivit missförstånd i köket...PLLLLLLEEEASE! Hur lång tid kan det ta att smälla upp tre tryfflar på en tallrik?
Så nej...hit går jag inte igen. Tilläggas kan att när vi kom var det vi & ett bord till...När då tryfflarna beställdes kom det ett konferenssällskap som var hyfsat stort men vad jag ej förstår är att det var ju förbokat & därför får man väl anpassa personal därefterNär jag jobbade som servitris hade jag nog lätt kunnat ta de konferensgästerna själv & sedan var det ju då två personal till att ta resterande två bord. Ja, ni fattar va!
Nu är det nästan Limoncello
Nu skall den stå i tio dagar...
Smakade lite ...den var STARK!!!
Galaxer i mina braxer
MEN ...man skall nog inte äta SÅ mycket...Man kan väl säga att min mage gör VÄLDIGT ont idag & låter som ett mindre krig!
Så tips till er....Gör gärna hoummosen men ät inte så förtvivlat mycket som jag gjorde!
Gooood Skinkmacka på Norgården
Årets första skinkmacka med skinka (nähä!) senap & rödbetssallad var GOOOD & STOOOR...fast jag äter ju som en hel karl så jag chockade töserna med att säga att jag lätt kunde klämt en macka till...men det hade jag verkligen kunnat!
Vet ej vad kalaset kostade eftersom Cicci betalade (tackar för det)
Frukost på Le Petit Café
Älskar dock Le Petit...Brukar sitta ute i alla väder men idag var det liiite för kallt så eftersom vi var först på stället var det bara att välja & vraka en bra plats....
Frulle som kostar 65 kr består av:
Bröd (välj bland annat bagel, baguette...)
Gurka & tomat
Ost
Scones (blåbärssconsen is to die for...Jag tog hallon & choklad idag...nää inte god)
Massa sylter & marmelader
Har för mig att vi fått philadelphiaost men inte idag :-(
Yoggi
Kanderade nötter & mandlar
Latté
Juice
Ägg
Blev brakmätt & åt inte förrän 18 tiden igen...
Som vanligt ser min tallrik lite rörig ut :-)
Mysig inredning är det oxå...shabbychic som jag älskar!!
Focaccia
50 g jäst
7 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja PLUS MER
3 tsk salt
1,4 l vetemjöl
Flingsalt
Pizzakrydda
Citronolja
Persilade
Tex rosmarin & timjan
Blanda jäst, ljummet vatten , olja & salt tills det har löst upp sig. Blanda ner mjöl & arbeta smidig i ca 5 minuter, degen skall vara lös. Låt jäsa i bunken i 20 minuter
Olja in en långpanna (jag tar ganska mycket olja!)
Häll ner degen & häll på ytterligare olja samt alla örtkryddor (mycket!!) du tycker om & flingsalt. Gojsa sedan runt med händerna länge så att all deg får smak av kryddorna, även kanterna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Strö över lite mer flingsalt.
Baka i ugnen 225 grader i ca 20-25 minuter...
Såååå jääädra gott va!!
Lätt dressing
Lime
Honung
Salt
Riv skalet av lime & pressa ner saften i matlagningsyoghurt. Salta efter smak...Färdigt....
Säkert god till fisk (vet ej eftersom jag inte äter sådant som bor i havet )
Fryst chokladmaräng med hallon
´
Det är mycket Hanna nu! Detta bjöd hon oxå på igår...ambitiös tjej.....Receptet fick hon av Cilla som hittade det här....
http://www.landskronadirekt.com/selma/pdf/selma_r42.pdf så ni inte tror att vi har snott det lixom :-) Har ej gjort detta själv än bara ätit den & det var niiiicee men sedan kräktes jag nästan av mätthet!!!
4 portioner
1 äggula
20 g socker
70 g mörk choklad, 60 % kakaohalt
1/2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 äggvita
2 g citronsaft, ca 1/2 tsk
20 g socker
1 dl färska hallon
1 msk flytande honung
Gör så här:
Välj själv om du vill servera den frusen eller kall. Den är jättelätt att göra. Istället för att bara
använda grädde har vi bytt ut hälften mot crème fraiche vilket gör att den får en frisk smak.
Vispa äggula och socker vitt och pösigt.
Smält chokladen till ca 45 grader.
Vispa crème fraiche och grädde lätt fluffigt tillsammans.
Vispa äggvitan med citronsaften och sockret till en fast maräng.
Blanda den smälta chokladen i ägguleblandning en och tillsätt sedan grädden och crème
fraichen. Vänd till sist försiktigt ner marängen.
Mosa 2 msk hallon och honungen till en sås. Vänd ned de hela hallonen. Varva sedan mousse
och hallon i glas eller en stor form.
Servera moussen fryst eller kall. Dekorera med hyvlad choklad.
Hannas Hoummos
2 vitlöksklyftor
2 msk tahini (sesampasta)
1 msk färskpressad citron
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Lägg alla ingredienser i matberedaren utom oljan. Försök inte med en stavmixer, det gjorde jag först... Bad idea! Mixa och häll ned olivoljan i en tunn stråle under tiden. Tillsätt eventuellt mer olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blir godare om den görs dagen innan den skall serveras.
Bild finns på bordet som är fotat längre ner.....i den randiga skålen....
Hannas oknådade bröd
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl eller annat mjöl som du känner för
ca 1 dl solrosfrön (kan uteslutas eller bytas ut mot grovhackade valnötter, pinjenötter eller linfrön)
Smula ned jästen i en bunke. Lägg i saltet och honungen. Rör ut med lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Häll i allt mjöl och ev. solrosfrön el nötter. Rör ihop degen med en trägaffel och lägg en handduk el. ett papper över degen. Jäs på dragfri plats i 1-2 timmar. Ta en bakplåt med bakplåtspapper och vält försiktigt upp degen på plåten. Värm ugnen till 250 grader och låt degen jäsa tills ugnen är varm, ca 20 min. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare ca 45 minuter. Låt brödet svalna med en handduk över. Lycka till!!
Shopping på Axfood igen...
Middag med tjejorna hos Hanna
Va skönt att bli bjuden på middag när man varken hinner eller orkar att laga mat själv!! I går var vi hemma hos Hanna & då bjöds det på fantastiskt god mat, det var en gör-din-egen-sallad buffe so to speak med en MASSA goda saker:
Ruccola
Machésallad
Blandad sallad
Paprika
Avocado
Röd lök
Kvisttomater
Grillad Kycklingfile (i någon hittepåmarinad som Hanna gjort...GRYMT GOTT!) sen grillades i kanske 15-20 minuter 200 gradig grill kanske..yum!
Parmaskinka (som vi körde i 200 graders ugn i ca 10 minuter så det blev crispigt och gott!!)
Rostade pumpakärnor
Valnötter
Torkade tranbär
Getost
Citronolja
En fin olivolja
Chilisalt
Så det var bara att mixa sin egen sallad & till detta hade Hanna bakat ett GOTT bröd som smakade restaurang (jag brukar BARA gilla nybakat bröd men detta var gjort i går & SÅ gott!! ) Recept kommer! En gudomligt god homous svängde hon ihop oxå (även detta recept kommer) OCH en efterrätt (japp..den kommer oxå)
Fatta gott!!! OCH lätt!
Sedan fick jag en fin påse med små tryfflar för hon tyckte jag behövde det...POUSS! De har jag ej smakat på dock men de ser ljuvliga ut!
Som sagt recept på brödet. homous & efterrätt kommer senare...
Limoncello á la Napolitana
Hejsan!
Här kommer ett "hemligt" recept på Limoncello. Ju mindre vatten desto roligare blir kvällen, dock ska den inte vara starkare en 30-35%.
Alltså: 6 citroner 1 l. alkohol (40%) 3-4 dl. vatten (beroende på styrka) 0.5 kg socker skala av endast det gula skalet av citronerna, det vita gör att det blir en onödigt sur karaktär på likören. blanda sen skalade och tvättade citronskal med spriten i en flaska. Låt stå i 8 - 10 dagar.
Blanda vatten och socker - låt sockret lösas noggrant med vattnet. Blanda sedan allt.
Efter 1 dygn silar man bort skalen och häller upp likören i mindre (kanske 25 - 33 cl. ) flaskor. Låt flaskorna stå i ett mörkt i 10 dagar.
Dansa en tarantella och gå ut i skogen och plocka några Karl-Johanssvampar. (Det sistnämna är inte nödvändigt för Limoncellon - men trevligt ändå)!
Drick till en espresso som den är eller inmundiga med en isbit. Gött!
Slottsweekend på Thorskogs Slott
FANTASTISKT!!
Har precis kommit hem från en Slottsweekend på Thorskogs Slott!!! Ville inte åka hem. Allt har varit underbart!!
Vi checkade in i lördagsförmiddag & fick vårt rum trots att vi var tidiga. Sedan åkte stövlarna på & med kartan i högsta hugg skulle vi gå en tur i omgivningarna....Det fanns en röd, gul & blå slinga. Vilken vi tog? What happens at Thorskogs stays at Thorskogs...men kan säga att det var en lätt karta!!
Efter det gick vi till rummet för att läsa någon av alla våra tidningar vi köpt för att få julinspiration & sedan var det dags för Afternoontea. Fyttirackarns va gott det var!!!!! Sitta där i dessa fina omgivningar & äta detta underbara var ju bara inte klokt!
Tallrik 1
Tallrik 2!!!
Lemoncurden var så god att det går inte att beskriva!!
Så efter det var en slummerstund berättigad. När vi vaknade var man ju inte direkt hungrig men vi tog oss upp till slottet för att med champagne i handen lyssna på när Lasse Nilsson berättade om slottets historia. Han berättade väldigt bra & sedan kom köksmästaren & "somaliern" och berättade om kvällens meny.
Vi drog oss ner till orangeriet där vi fick ett bord i mitten & beställde vinpaket etc etc..
Först var det en lite aptitretare som jag inte åt för det var fisk men Cicci sa att det var något av det godaste hon ätit.
Hummer och ostronsoppa med hummercanneloni serverades med sjökorall och ett skum på champagne till Cicci.
Jag fick gåslever med jordnötter någon sorts svingod lakritsgrej & smörstekt bröd. LÖÖÖVE!
Varmrätten var: Bakad renytterfilé tillsammans med Thorskogs egna viltchoritzo, glaserade svartrötter, gräddig spetskål och kryddiga inlagda rödbetor serverades med en frasig potatisfondant samt portvinsås.
Efter detta Thoskogs urval av närproducerade ostar med tillbehör.
Desserten: Ljummen kalvdans med hjortronsorbet serverades med en hallon och mocca kaka samt karamelliserade nötter.
Vinerna till var fantastiska & man blev lite susig så när vi var färdiga satte vi oss i Lejonkulan och spelade Yatzy. Fick sällskap av ett trevligt par som vi satt & vrålskrattade med! Vad gjorde korven i såsen var en mening som upprepades ett antal ggr.
I morse vaknade vi & gick till frukosten. Även den var ju underbar men man var inte direkt hungrig så jag tog det lugnt. Eller kanske inte om man tittar på bilderna, de är lite suddiga så någon har nog haft bråttom!
Slottet var urvackert! Det var levande ljus överallt både ute & inne. Runt badtunnan (som vi inte bokade men som vi ABSOLUT kommer at tgöra nästa gång) var det också massa ljus & såååå fint!!
Personalen grym & trevlig & de har verkligen lyckats med att man känner sig hemma....
Sängarna fantastiskt bekväma & rummet mysigt.
Om jag måste lista något minus var det att trots vi sagt till när vi bokade, när vi checkade in & en gång i matsalen så fick jag ÄNDÅ fisk....plus att de glömde att hälla på mitt fjärde vin.
Min rekomendation är; ÅK DIT!!!!! Det är grymt!!!
Fredagspizza
Maten blev för jädra god....
Tortillas
Pastasås
Vi hade detta på våra pizzor
Oliver
Coppa di parma
Salami
Kronärtskocka
Citronoliver
Svarta oliver
Färska champinjoner
Pesto
Blandad sallad
Paprika
Tomat
Köttfärs
Getost
Ägg
Pinjenötter
Citronolja
Mozzarella
Har säkert glömt något...
Ta ett bröd & lägg på varm plåt...ta tomatsås & sedan tjoffa på vad du vill....Avsluta med osten...In i 220 graders ugn...ta ut när den e så brun du vill. Jag toppade med sallad, pesto, getost & citronolja...Fyttirackarns va fredagsgott!!!
Juicy
2 wedges citron
2 clementiner
1 äpple
1 päron
Mmmmmmmmmmmmmmmm.....
Limoncello del 1!
Bullar från Sju Sorters Kakor
Lunch från Pita
Lunchen idag blev från Pita på Vasaplatsen.
De har Pita (65 kr)där man väljer bröd, fyllning & röra & sedan fyller på själv från disken med favorittillbehör samt en Hälsotallrik (65 kr) som är samma princip...välj bas, fyllning och fyll sedan på från disken.
Valde en Wrap med Falafel, tomat, rödlök, hummus, mixsallad & vitlöksdressing. Man kan välja mellan vete eller fullkornstortilla & de kostar 59 kronor.
Just den wrapen e min favvo och man blir mätt som en plätt...trevlig & rätt snabb service är det också.
Årets Blossa-Blåbär
Årets Blossa Blåbär smakade....Gögg...köände ingen direkt stor skillnad...den var väl inte liiika sliskig som glögg kan vara men annars...inte imponerad måste jag säga...
Så ni som ej köpt den & kanske har ågren eftersom det blir så hajpat...var icke ledsna....ni missade inget!!!
Mat för 64 personer
Menyn var:
Serranoskinka med crisp
Quinoasallad med kräftstjärtar, rostade solrosfrön, chevré & granatäpple
Risonisallad med salami, fetaost, ruccola & purjolök
Lime & houngsdressing
Citron & vitlöksmarinerad fläskfilé
Åsa hjälpte mig & jag var jättenöjd med det färdiga resultatet! Vad tycker ni???