Leilas Fajitas

Maria bjöd mig på detta & sedan bjöd jag la familia på det & jaaa...det e yum!

Receptet e för 4 personer men vi plussade på lite till salsan & vi körde med kycklingfilé som vi bara stekte i tunna skivor med salt & peppar på...

300 g hängmörad biff i skivor
God olivolja
flingsalt
svartpeppar

Majssalsa
340 g majskorn
olivolja
2 avocado
4 salladslökar
1 mild röd chili
1 klyfta vitlök
1 kruka koriander
saft av en 1/2 lime

4 stora mjuka tortillabrd
2 dl gräddfil
140 g kvibille ädelost

Gnid in köttskivorna med lite livolja & krydda med salt & peppar.

Häll av spadet från majsen och låt den rinna av väl på hushållspapper. Blanda den med 2 msk olivolja, salt & peppar.
Stek dem i en rykande het och torr stekpanna tills majsen poppar och får mörkbrun färg.
Tärna avocadon, skiva salladslöken tunt, hacka chilin, vitlöken, hälften av koriandern och blanda med majsen i en bunke. Smaksätt med limesaft, olivolja, salt & peppar.

Grilla köttet i en het och torr grillpanna & låt vila.

Grilla brödet i en torr stekpanna & skär köttet i tunna skivor..

Lägg en sked majssalsa på brödet med skivat kött, toppa med en klick gräddfil & lite smulad ädelost samt koriander.
Rulla ihop till hälften och vik in kanterna rulla färdigt & ät direkt....(vi rullade inte så som ni ser :-) )


Snodd Äpplekaka från Pernilla Wahlgrens blogg

Denna var mycket god tyckte jag...hörde ingen annan som sa det men......Hittade den på Pernilla Wahlgrens blog & kopierar rätt av.....


Bakas med fördel i en lite större form eller i en halv långpanna.

200 g mandelmassa
150 gram smör
1 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 äpple skalat och rivetc
a 3 äpplen skalade och skivade.
Gör så här :

Sätt ugnen på 200 grader.Riv mandelmassan i en bunke, klicka ner de rumsvarma smöret och rör till en jämn smet.Rör ner socker och alla äggen, ett i taget.Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med äppelrivet.Häll smeten i en smörad och bröad stor gratängform  eller långpanna och fördela äppelskivorna över. Tryck gärna ner dom lite i smeten.

Pudra över kanel och grädda mitt i ugnen 35 - 40 min. 

Severas gärna med vaniljglass till.....!



EFTERLYSNING

Ni måste hjälpa mig!!

Var köper jag påsar av detta godis i Göteborg?? Är inne på min sista påse nu & jag kan kanske inte leva utan dem....

Dessa köpte jag på väg hem från Thailand  på Sharjas flygplats....

PLLLLLLLLLLLLLLLLLLLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIISSSSSSSSSSSSSSSSSSS HELP ME!


Skriver snart

Sorry att jag är så dålig på att skriva och laga mat men håller på att titta på lokaler till ett kök samt massor av annat så det jag äter är inte så roligt ändå....

I will be back sooon!

Lär köket på Avalon vad en Wallenbergare är!

Åt lunch med Nina idag & vi skulle ta lite vardagslyx & gick till Avalon.

För det första var personalen inte speciellt alerta…vi stod vid dörren en stund & servitörer gick förbi utan att säga något…
Fick till slut ett bord vid baren men det var ok…

Ser till min glädje att de har klassisk Wallenbergare på menyn…det tog ju jag såklart…
Maten kom in innan sallad, smör bröd & dricka dukats fram fast det löste ett par snabba servitörer snabbt.

Wallenbergaren kom in fint upplagd som sig bör med skirat smör, gröna ärtor, lingon & potatispuré men när vi skar i den….WHAT THE HELL? Det såg ut som pressat kött som sedan satts ihop igen….som en dålig dålig variant av de sämsta köpe köttbullar du kan tänka dig….

Tyvärr orkade inte jag klaga men Nina frågade när de dukade av hur de egentligen hade tillagat denna så kallade Wallenbergare? Ja, det är ju väldigt mycket grädde i så de blir ju kompakta svarar hovmästaren…

HELLO; En Wallenbergare skall vara FLUFFIG & det blir den av grädden & äggulor etc…

Nej, 115 spänn för detta PLUS 30 spänn för en Ramlösa till betraktar jag faktiskt som ett smärre rån..

Jag tror INTE att Avalon kommer att få se mig mera….& inte de jag kan sprida detta till heller….

Björns Bar

Fredagens AW blev på favoriten Björns Bar.

Efter en flarra vin (& lite mer) ankleverterrine på brioche , en tallrik med Lite Gott & mycket bra snack var vi båda fulla & goa & jääädrigt bra!

Alltså anklever...jag VET att det är BAD att äta det & jag tycker verkligen det är ångest  hur de hanterar djuren men jag är fast!! Det e en av mina absoluta rätter...så mycket att min sista måltid skulle lätt kunna vara Foie Gras med ett Sauternes till & gärna brioche....

När jag var i Frankrike & var babysitter för ett par år sedan köpte Bertil massor av foie gras som jag bara kunde sitta & dekandet- möööla i mig,  på deras fina terass i den ljumma vinden tittandes på det fiina havet!!




Passion For Food

Var på Passion For Food mässan i lördags....men jag var inte impad...

Visst det fanns väl små höjdpunkter men ingenting som fick mig att bli inspirerad så nej tack till Passion For Food nästa år!!!!

Vaniljbullar från Lyckorna

När jag var hemma på Lyckorna blev det som vanligt fika hos familjen Mark.

Då hade Lina & Ann-Kersti gjort dessa vansinnigt goda bullarna som jag naturligtvis tiggde till mig receptet på så i dag serverades dessa på SMARRET på jobbet.

VANILJBULLAR ca 35st.

4DL MJÖLK
50G JÄST
150G SMÖR (rumsvarmt)
6 MSK SOCKER
2 ÄGG
CA 16 DL MJÖL

Fyllning:
 6 dl marsankräm

Pensling och garnering:
Smält smör och strösocker.


Ljumma vätskan till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den. Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken. Tillsätt äggen, den lösta jästen och resten av degspadet. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa till nästan dubbel storlek.


Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut runda kakor ca.9cm i diameter. Lägg på en klick fyllning, nyp ihop bullarna till små knyten.

Lägg dem med skarven nedåt på bakplåtspapper. Låt de jäsa väl.

Grädda i mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.

Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem i socker.



Verdict från:

Moi: TJENA va goda OCH fina!! Låter joxigt men nej nej...Enligt A-K gick även dessa fint att frysa. Lägg dem i tex bigpack lådor med smörpapper mellan så funkar det. Funkade även bra att tina i micron. Sisådär...nu vet ni vad ni kan göra i helgen :-)

Smarrisarna: Goda, Grymma, Hur fick du dem så luftiga? Får man ta en till?


Chocolate Chocolate Chip Drop Cookies


Jag har som vanligt mixtrat lite med receptet men är inte nöjd så nu efterlyser jag det ultimata Chocolate Chip Cookie receptet som kommer ur boken More from Magnolia. Det är det där bageriet där tjejorna i Sex and The City äter söta små cupcakes!

 2,5 dl mjöl
 Ca 1 dl kakao
 ½ tsk bakpulver
 6 msk smör
1 stort ägg
 1 tsk vaniljsocker
 1 liten chokladkaka mörk choklad & 1 liten chokladkaka vit choklad (jag använde de som ligger i bakhyllan kommer ej ihåg märket)

 Det står att alla ingr. skall vara rumsvarma…testade det men vet som sagt inte vad det gör för skillnad.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver & salt en bunke & ställ åt sidan. Ta en ny bunke & vispa smör & socker krämigt, cirka 3 minuter med elvisp.
Häll i ägget & vaniljsockret & vispa ordentligt. Tillsätt mjölblandningen & rör & sedan den hackade chokladen.

Följande skall man tydligen göra (men det gjorde inte jag!).

Lägg teskedsstora pluppar på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum emellan.
Ställ in i kylen i ca 20 minuter.

Baka i 180 gradig ugn i ca 10-12 minuter & låt dem svalna 5 minuter på plåten & sedan på ett galler.

Jag gjorde två långa korvar & rullade in i plastfolie & in i kylen över natten.

Sedan skar jag små bitar & formade dem & lade på en plåt.

Vad jag vill åt är sådana där klassiska stora  lite platta kakorna som ändå är sega.

VEM HAR DET ULTIMATA RECEPTET??






Nu vet jag vad jag skall göra när jag får en matpåse

Fick en matpåse av mina kompisar som skulle resa bort. I den var det ju mycket nyttiga saker som aldrig brukar komma in i mitt hem så då fick jag tänka till en stund & kom på detta:


1 burk canelli bönor

2 vitlöks klyftor

Nästan 1 msk tahini

Olivolja

Citron eller en skvätt citronolja


Skölj bönorna & lägg i en mixer. I med vitlök och tahini, mix. Späd sedan med olivolja tills den har konsistensen du vill ha.


Egentligen skall man ha kikärtor men detta smakade ju likadant så varför inte?


Resten har jag inga mått på..


Jag skar rödkål tunt & stekte en stund i smör. Kokade lite färsk broccoli i små buketter. Detta lade jag i en skål. Tog fikon (inte färska) & skar i små bitar. Hällde i lite ruccola.

Sedan stekte jag lite cashewnötter i smör & efter en stund hällde jag på lite socker & stekte lite till. Lät dem svalna något och sedan åkte de också ner i salladen.


Till detta hade jag mini mozzarella, coctailtomater, avokado och färsk basilika som jag strödde på lite flingsalt & balsamicosirap. Detta låg för sig själv först men jag blandade ner det i den stora salladen och det mums.


Så stekte jag en tortilla & lade på böntjofräset & rullade till små strutar. Käckt va ; -)


Nu vet jag vad jag skall äta for the rest of my life!

HUR har jag kunnat missa dessa!!!


  

Med dessa två i kylen lär det ju inte bli så många mer roliga recept :-)

No danger on the roof...jag kommer att fortsätta här så länge ni läser...

Vad vill ni läsa mer om? Let me know....

Bilder från www.arla.se

RSS 2.0