Fredagsmat som blev sådär....
Det blev sådär...det krävdes en lastbilsflak med parmesan på! I bland undrar jag hur jag kan ha en cateringfirma....really alltså!!!
Cateringkul!
Så idag blir det DJUPFRYST pizza....Kommer ej att recensera den då jag har LÅGA förväntningar to start with!
Till efterrätt och Desperate Housewifes
Denna glass e så jädra god va! Kommer att äta upp hela burken...det e lixom no problem för mig!!!
Ett pumpa änsikte
Är ju inte speciellt talangfull a la artyfarty så det blev en mycket enkel modell om än lite sned! Satt & tittade länge på nätet på en massa fina olika änsikten man skulle kunna göra men insåg rätt snabbt min begränsning....Men så här blev den & nu står den på mosters balle och lyser!!!!
Inte SÅ bra på att ta kort när det e mörkt märker jag....
Bacon i ugn
Ta en plåt med bakplåtspapper på och sätt ugnen på ca 200-225 grader. Lägg ut baconskivorna & sedan in i ugnen i kanske 7-10 minuter beroende på hur crispy du vill ha dem...Jag gillar dem supercrispy...INTE dallriga & detta var ett asbra sätt att tilllaga dem på!
Inte riktigt som jag tänkte men ungefär Halloweengrön mat eller nåt
Kan nästan inte med att lägga upp bilderna för det ser ut som en lönefredagspizza if you know what I mean :-) Men jag bjuder på det...Nobodys perfect!
Halloweengrön mat eller nåt
2 dl gröna ärtor
1 msk citronolja
2 vitlöksklyftor
1, 5 dl sötmandel
1 dl parmesan
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk flytande kycklingfond
salt
300 gram falukorv eller knaperstekt baon
Lägg ärtor, mandel, olja, parmesan, och vitlök i en matberedare. Mixa till det är en slät massa. Tillsätt grädde, fond & salt & mixa igen. Under tiden steker du falukorv i små bitar...Häll på den gröna massan & låt puttra en stund...Servera med pasta!
Sött & salt på en gång (som Anders Lundin brukar sjunga) Udda smak..lixom gottäckligt....
Tar du bacon istället steker du baconet först , häller av fettet & diskar ur pannan innan du häller i det gröna....
Stöd Röda Korset
Köp ett paket du med!!!
Bagels
Bagels (kommer ej ihåg var jag hittade receptet...sorry!)
50 g jäst
2,5 dl vatten, 37 grader
3 msk olja
1,5 tsk salt
2 msk sirap
1 ägg,
ca 10 dl vetemjöl special (jag tog med fullkorn i)
3 liter vatten till kokning
2 msk salt
ägg och sesamfrön
Smula jästen i degbunken och rör ut den med vattnet. Tillsätt olja, salt, sirap, ägg, och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och låt jäsa under ren bakduk i ca 30 minuter. Arbeta degen på ett mjölat bakbord så den blir blank och smidig.
Dela degen i 16 bitar och rulla ut varje bit till långa längder. Forma till en ring och tryck ihop ändarna ordentligt.
Sjud några åt gången i lättsaltat vatten ca 1 minut . Ta upp dem ur vattnet med en hålslev och låt rinna av ordentligt innan du lägger dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 15-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Godast att äta nygräddade men även suveräna att rosta dem lätt.....
Brunch
Mysig brunch!!! Mammi, moster, bror med flickvän & två bästisar plus vovvarna joinade mig denna söndagen!!!!
Menyn var som följer;
Färskpressad apelsinjuice
Fruktsallad
Hembakta Bagels med creamcheese och rökt lax
Amerikanska pannkakor med maplesyrup och crispy bacon
Frozen Chocolate-Peanut Butter Mousse Pie
Te
Kaffe
Här kommer receptet på mina pannkakor:
American panncakes
10 port
6, 2 dl mjölk
5 tsk bakpulver
1,25 tsk salt
5 msk socker
3 ägg
6,2 dl mjöl
5 msk smör
Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk, blanda inte för mycket bara så att det precis blandas.
Stek små pannkakor i smör & servera med maplesyrup och bacon.
Mitt i brunchförberedelserna
Toscana i Göteborg
Var på Toscana i går och dinerade med Nina. Mysigt ställe och när vi kom var det kanske tre bord som var fulla så vi haffade oss ett bra bord. Med en gång kom en karaff med vatten och en brödkorg. Ursäkta mig men deras olivolja var to die for...doppade brödet i den och saltet och det var ljuvligt.
Tyckte att menyn var ju inte ultraspännande men efter lite tänkade tog jag pizza. Chiantigiana som var med mozzarella, ruccola, breasola, parmesanost och tryffelolja...Valde även till champinjoner...Vad jag dock inte fattade var att det inte var någon tomatsås på pizzan. Blev därför besviken när den först kom in men när jag smakat var det ingen fara...doppade även här kanterna i oljan..yummy!!!
Tyvärr tog det aslång tid för att få pizzan och det var kasst med tanke på att det inte var fullt när vi beställde. Men annars var servicen trevlig.
Men i det stora hela så: nej, jag kommer inte att springa ner dörrarna på Toscana i första taget...
Finfina Frallor
Jag vet inte var jag hittade dessa men de för jädra goda...Speciellt med dijonmajo, cheddar och trassel (groddar)!!!!Tyvärr har jag misslyckats TVÅ gånger när jag gjort dem hemma men på jobbet blir det alltid bra....skumt värre! Det braiga är att man gör dem på kvällen...och det är rätt niiiice att få färskt bröd till frullen.
Bli nu inte avskräckta av den långa texten!
20 bröd
25 gram jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl
9,5 dl vetemjöl (men häll inte i allt på en gång...jag behöver sällan så mycket mjöl!!!!)
Dag 1.
Smula ner jästen och blanda med lite av vattnet, tillsätt resetn av vattnet samt mjölken.
Blanda ner salt, honung och mjölet. Arbeta snabbt ihop till en lös deg (så jädra lös blir det inte) Strö över lite mjöl och sätt in den i kylskåpet med en ren handuk över.
Dag 2.
Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ganska mycket mjöl på bakbordet, stjälp upp degen och strö över mjöl. OBS! Knåda INTE!
Dra ut den försiktigt till en rektangel. Försök att bevara så mycket luft så möjligt i degen.
Skär degen i fyra remsor och skär sedan varje remsa i fem bitar på snedden.
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda direkt i cirka 15-17 minuter. Brödet skall få en ordentlig skorpa. Låt svalna på galler.
Seså...överaska familjen nu med bröd som en duktig husmor eller husfar!
I brist på matlagningstid kommer här min Musli
Här är receptet som jag gör det: (ni kan ju självklart modifiera det efter hur mycket ni gillar ingredienserna eller inte)
Ta en långpanna & blanda
5 dl fiberhavregryn
3 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 -2 dl linfrön
1 dl hackad mandel
Ca 3 msk olja
0,5 dl honung
cirka 1-2 dl vatten
1-2 dl Sesamfrö
Lite salt
1 påse kokos
1-2 dl Solrosfrön
Blanda runt med händerna så det blir lite klibbigt & nästan som "Start"klumpar i...Personligen gillar jag inte för stora klumpar i denna.
Sätt in i ugn 225 grader & var noga att passa den då det bränns lätt. Rör om då & då & ta ut efter cirka 15 minuter. Blanda då ner 1 -2 dl Pumpakärnor och 1 dl russin.
Lyckorna Limpa
1,5 liter vetemjöl
½ liter matbrödsmjöl av vete & råg
1 dl havrekli
1 dl linfrö
7,5 dl vatten 37 grader
1-2 msk honung
1 msk salt
50 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
2 dl rostade solrosfrön med salt
10 torkade aprikoser klippta i bitar
Häll vattnet i en bunke, tillsätt smöret, smula i jästen tills den är upplöst.
Häll i honung, salt, mjölsorterna, linfrö, havrekli. Arbeta till en smidig deg. Vi hade en maskin (mammas gamla som är 30 !!!! år men works like a clock) så det tog cirka 5 minuter.
Lägg en handduk över & låt jäsa på varm plats mellan 60-90 minuter. Baka ut till tre limpor. Jag brukar kavla ut varje del, rulla ihop den & vika in ändarna & sedan forma till den.
Jäs under handduk på plåt i ca 30 minuter.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Om du vill kan du pensla med vatten när du tagit ut dem men det gör inte jag.
Lägg på galler och låt svalna.
Radhusgratäng
Radhusgratäng!
Ta lite champinjoner och skär i skivor eller bitar, hacka lök (det behöver inte vara småsmå bitar) . Stek i smör. Ta några kycklingfileér och skär i bitar & stek, salta och peppra & blanda ner med löken & champinjoner. Häll i en ugnsfast form
Ta creme fraiche och grädde och blanda ner Dijonsenap, vitlök och torkad dragon. Häll detta över kycklingen och strö över osten, jag blandade även i lite i gratängen så det blev extra ostigt.
Vi körde råris till för att kompensera det feta :-) och en sallad.
Till 4 personer tog vi ungefär så här mycket:
3 kycklingfileer
2 gula lökar
7 champinjoner
1 liten burk creme fraiche
3 msk grädde
4 tsk Dijonsenap
2-3 vitlöksklyftor
Dragon efter smak
Ost efter behag
Middag på Grand Hotel Opera
I tisdags dinerade vi På Grand Hotel Opera.
Grand Hotel Opera är precis renoverat/nybyggt hotell som tidigare hette Hotel Kung Karl & Hotel Opera. Hotellet är sedan 1977 familjeägt och drivs i privat regi.
Det var verkligen fint där inne (rekomenderar ett besök, kolla in klotet i entreen!!!) och i restaurangen var det uppdukat ett fint långbord för oss. Det var trevlig miljö att sitta i fast det tog en stund innan vi fick service. Det var inte fullt men ändå ett par bord som satt och åt.
Först bjöd köket på en liten aptitretare, alltid mycket trevligt. och den var supergod.
Brödkorgen bestod av ett surdegsbröd och ett tunnbröd med fänkål och kummin samt ett vispat smör med olivolja.
Till förrätt åt jag en Confiterad Oxkind med kvittenpuré och krispigt kycklingskinn.
Eftersom jag inte är så mycket för leversmaken åt jag inte upp allt men de andra tyckte om min tallrik så det löste sig. Den var dock god i små mängder och fräckt upplagd.
De andra som gillar fisk fick Inkokt röding, fänkål, rågbrödskrutong och rökt ansjovisdressing. Sååå vackert upplagd!
Varmrätten bestod av Anka á la Orange med potatis och palsternackskrokett
Den var grymt god. Jag tycker det är svårt att få anka ute då den i många fall kan smaka roadkill (eller som jag kan tänka mig att roadkill smakar) men denna var perfekt! Såsen var underbar & den fick vi in mer av utan att fråga. Potatisen yummy scrummy och även confiten som jag var lite tveksam till i början visade sig vara delikat. Underbart mört kött som bara föll isär.
Servicen var snabb, trevlig och korrekt. En av oss var vegetarian (vilket jag inte visste)men köket fixade snabbt fram en Piggvarsfilé med hummerhollandaise, potatis och palsternackskaka samt confiterad purjolök
som enligt rapport var way over godkänd!
TÄVLING
Maila mig ditt godaste hemligaste recept och du har chansen att vinna
TVÅ BARBILJETTER TILL RISOTADA PÅ RUBY TORSDAGEN DEN 6 NOVEMBER
Standupare är: Kristoffer Appelquist/ Tobias Persson
Senast den 3 november vill jag ha ditt bidrag!!!
Lycka till!
Middag samt Stand Up på Ruby.
Alltså herregud vad jag skrattade. Niklas Andersson & Peter Apelgren var så roliga att jag knäckte mig av skratt! Stefan Odelberg var rolig han med men jag tycker nog att han skall hålla sig till att trolla...och det gjorde han...
Till förrätt åt jag Chimichurripenslad oxfile carpaccio med tomat- och olivsalsa.
Jag har ätit godare carpaccio men tror att saknaden av citronen och mer parmesan var det som som drog ner betyget här.
Varmrätten bestod av Calypsostekt majskycklingbröst med kryddris och het mangosky.
Den var nice och smakade jul! Men oj så stark!!!
Tiramisu med körsbärskompott till dessert.
Även här saknade jag den klassiska Tiramisusmaken fast den här var god på ett annat sätt.
Men servicen är grym. Svinduktig servis som är ubertrevliga, restaurangchefen Christian är en pärla så jag rekomenderar varmt att ni skall gå på detta event med för en riktig skrattfest!
Ny GOD choklad
Marabou Lemon Ginger....Det drar i gommen av citronen och den är förrädisk!
Snart kommer det en recension på middagen i tisdags
Välkomna till denna onsdagsmiddag
Strålade samman med Jenny-Ann & hennes mamma i går efter frissan...Blev parkerad i köket med ett glas vin & snax, sedan huxflux var middagen färdig.
MYCKET gott & lätt (jag lagade inte men märkte knappt att hon lagade maten för det gick så snabbt)
Så här gjorde hon: Har inga exakta mängder, ni får köra på känn....
Citronpasta med kyckling och bacon
Stek bacon så det blir krispigt ( jag föredrar att "steka"dem i micron).
Skär en grillad kyckling i bitar.
Ta en Arla färdig citronsås & häll i en kastrull & i med kycklingen, bacon, vitlök & låt puttra en stund...
Koka färsk pasta (vi valde fyllda med ost och pesto) När den är färdig, blanda i den i såsen & toppa med lite citronolja. Häll ner lite valnötter.
Servera med färsk parmesan, svartpeppar & färsk basilika...
Yummy scrummy
Chokladmuffins Skåprenseri Style
Hittade på dessa efter lurren idag. Kan man vänta tills de svalnat bra blev de riktigt goda & saftiga men nästa gång skall jag ta mer hackad choklad.
Mina egna minimuffins med tre sorters choklad (kan det gå fel??)
Ugn 200 grader
150 g smör
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
5 dl creme fraiche
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 ägg
50 g hackad mörk choklad.
Ohoj chokladsås
Smält smöret & låt svalna (om du hinner)
Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver.
Rör ner ägg & smält smör, tillsätt creme fraichen & den hackade chokladen.
Spruta i Ohoj chokladsås (hur mycket eller lite du vill) Rör ej för mycket så kanske det blir lite marmorerat :-)
Klicka ut i småbrödsformar, fyll dem till ungefär hälften. INTE MER!
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-14 min.
Slurp...
Här kan ni se hur yttepyttiga de är.
Hela Sveriges Husman
Det var nog inte ETT enda recept som jag blev sugen på att laga och då är jag ändå rätt lättflörtad med recept i tidningar och kokböcker.
Tyvärr är jag nog inte intresserad av just den typen av husmanskost......
Misslyckande
Denna veckan blir det antagligen två restaurangbesök som ni får läsa om & förhoppningsvis det gooooooodaste brödet som skall bakas i helgen...åsså får vi se vad som kommer att spisas i veckan......
Fetaost och rödbetsbiffar med ugnsbakade potatisar och morötter
Fetaost och rödbetsbiffar med ugnsbakade potatisar och morötter
400 g blandfärs
1 ägg
1/2 paket fetaost
5 skivor inlagda rödbetor
Smör
Salt
Peppar
1 burk creme fraiche smaksatt med karl johan, timjan och citron
Torkade trattkantareller
Kalvbuljong på flaska
Milda Matextra
Morötter
Potatis
Olivolja
Flingsalt
Honung
Balsamvinäger
Citronolja
Börja med att lägga trattisarna i blöt i ett par timmar om du hinner. Spara vattnet!!!!
Tvätta potatisen & skär i klyftor, skala moroten & skär i bitar. Blanda med oljorna, honung, salt, en skvätt balsamvinäger, timjan & sätt in i 225 grader. Rör då och då & ta ut när du tycker de är bruna nog. Jag gillar mina crunchy!
Blanda färsen med ägg, salt, peppar, smulad fetaost och hackade rödbetor. Forma sex biffar & stek dem i smör. ( de var lite svåra att hålla ihop men är man bara försiktig går det bra)Vispa ur pannan med lite Milda Matextra & häll i creme fraichen & lite av trattkantarellspadet samt en skvätt kalvbuljong , häll på de urkramade trattkantarellerna, koka ihop & smaka av med salt, mer spad eller vad du vill....Lägg i biffarna & koka gärna lite till under ett lock...
Tada...en rätt trevlig söndagsmiddag!
Alla de goda trattisarna syns inte på bilden för den som skulle äta det gillar inte dem så jag pillade bort dem....& jag fick äta senare så då blev det ingen bild med dem...
Frukost på Frukost med mera
Tog menyn; Ägg för 40 kr & köpte till en smoothie som kostade 35 spänn!! Lite mycket relaterat till frullen...
Fick ett ägg som var alldeles för hårdkokt, en melonbit, ett glas köpejuice, en kaffe, en macka som mest bestod av luft, pålägg var ost, en tomatända & gurka. Servicen var som vanligt långsam & utan leenden...& fula bruna plastbrickor!
Varför går jag dit egentligen??? Näää inte mer....
Det blev Risotto a la Speedy Gonzales
Så här gör ni min version:
Till 1 mycket hungrig minnisha eller 2 sparvar
1 msk olja
2 hackade scharlottenlökar
2 dl avoriris
1 dl vitt vin
6 dl vatten med 1,5 msk flytande kalvfond i
2 dl riven parmesanost (har du en skalk av osten kan du kasta i den när du börjar med buljongvattnet)
1 msk smör
1 msk tryffelolja
Fräs löken i oljan, tillsätt riset & fräs i cirka en minut. Tillsätt vinet & låt det nästan koka in. Häll på lite av buljongvattnet & rör ibland tills det nästan kokat in. Späd med vattnet tills riset känns färdigt, det skall gärna vara rinnigt-det stabbar till sig sedan. Ta av från plattan & rör ner parmesanost & smör. Tillsätt tryffeloljan & salt om du vill.
Jädrar vilken kulinarisk upplevelse...
Vitt vin i glaset :-)